Showing posts with label DBMS. Show all posts
Showing posts with label DBMS. Show all posts

DataBase Management System Objective Type Questions And Answers

1) A multiple - form file management system  ?
  1. Lets you define different forms for different operations
  2. Lets you create a look up form with an associated read only password to prevent access by unauthorized users.
  3. Both A and B
  4. Allows you to entry data in all the forms
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:Multiple form management system allows to perform different operations along with checks for the unauthorized access.
2) Embedded pointer provide ?
  1. A secondary access path
  2. A physical record key
  3. An inverted index
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: Embedded pointer is a pointer set in a data record instead of in a directory. 
3) In relational schema, each tuple is divided into fields called ?

  1. Relations
  2. Domains
  3. Queries
  4. All of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:No Explanation
4) A logical schema ?
  1. is the entire database
  2. is a standard way of organizing information into accessible parts
  3. describes how data is actually stored on disk
  4. All of above
Show/Hide Answer
Answer =B 
Explanation: A logical schema is a data model of a specific problem domain expressed in terms of a particular data management technology.
5) Administrate supervision of database activity is the responsibility of ?
  1. Database administrator
  2. DP Manager
  3. DB Manager
  4. DP Administration
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: No Explanation
6) What software packages are commonly for business that have to track extensive lists of clients and inventory?
  1. Special purpose packages
  2. Custom made programs
  3. Single function application packages
  4. Data management packages
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation
7) Periodically adding, changing and deleting file records is called file ?
  1. updating
  2. upgrading
  3. restructuring
  4. renewing
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
8)  Data security threats include ?
  1. hardware failure
  2. privacy invasion
  3. fraudulent manipulation of data
  4. All of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: No Explanation
9) The online soft copy display a customer's charge account to respond to an inquiry is an example of  ?
  1. forecasting report
  2. exception report
  3. regularly scheduled report
  4. on demand report
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation
10) In order to understand DBMS, it is important to understand?
  1. the physical schema
  2. all sub schema that are system support
  3. one sub schema
  4. Both A and B
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:No Explanation
read more...

Multiple Choice Questions On Data Base Management System - Set 3

Data Base Management System ( DBMS) multiple choice questions and answers are as follows.

1) An unnormalized relation contains values ?
  1. Atomic
  2. Non - Atomic
  3. Classified
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: N/A
2) A relation scheme is said to be in ...... form if the values in the domain of each attribute of the relation are atomic ?
  1. Unnormalized
  2. First Normal
  3. BoyceCODD
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer =  B
Explanation:N/A

3) A second Normal form does not permit ...... dependency between a non prime attribute and the relation key ?
  1. Partial
  2. Multi
  3. Functional
  4. Valued
Show/Hide Answer
Answer =  A
Explanation:N/A

4) A relation scheme is in ..... if it is in the 1NF and if all non prime attributes are fully functionally dependent on the relation key ?
  1. First Normal Form
  2. Second Normal Form
  3. Boyce Codd Normal Form
  4. Fourth Normal Form
Show/Hide Answer
Answer =  D
Explanation:N/A

5) In a Third Normal Form relation, every ......attribute is non - transitively and fully dependent on  the every candidate key ?
  1. Prime
  2. Non Prime
  3. Unique
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:N/A

6)  A generalization of the Boyce Codd Normal form to relation schemes which includes the multivalued dependencies is called ?
  1. Second Normal Form
  2. Third Normal Form
  3. Fourth Normal Form
  4. Fifth Normal Form
Show/Hide Answer
Answer =  D
Explanation:N/A

7) 5 NF is related to ?
  1. Functional dependency
  2. Multivalued dependency
  3. Join dependency
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer =  D
Explanation:N/A

8) Project join Normal form is also referred to as ?
  1. Second Normal Form
  2. Third Normal Form
  3. Fourth Normal Form
  4. Fifth Normal Form
Show/Hide Answer
Answer =  D
Explanation:N/A

9) The compiled form of the definition is known as  ?
  1. Data Dictionary
  2. Directory
  3. System catalog
  4. All of above
Show/Hide Answer
Answer =  B
Explanation:N/A

10) Once a sequence is created, it is documented in the ?
  1. Database
  2. Datatable
  3. Data Dictionary
  4. Data Document
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: N/A
read more...

Database Management System Multiple Choice Questions With Answers - Set 2

Following are the multiple choice questions of data base management system (DBMS) and SQL concepts based on the UGC-NET exams, TET exams and other competitive exams point of view.
 

1)  A transparent DBMS  ?
  1. Can not hide sensitive information from users
  2. Keep its logical structure hidden from users
  3. Keeps its physical structure hidden from users
  4. Both B and C
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: It is a kind of database management system which is totally physically invisible to the users , transparency in a distributed DBMS refers to a complete separation of higher level semantics of a system from lower level implementation.the advantage of a fully transparent DBMS is the high level of support it provides for the development of complex applications.

2) Primitive operations common to all record management system include ?
  1. Print
  2. Sort
  3. Look up
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: N/A

3) The master list of an indexed file ?
  1. Is sorted in ascending order
  2. contains only a list of keys and record numbers
  3. has a number assigned to each record
  4. Both B and C
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: An indexed file contains records ordered by a record key. Each record contains a field that contains the record key.
4) A condition that led to the development of database was ?
  1. A demand for more data to support information needs
  2. An increase in the amount of data handled by organizations
  3. The poliferation of data files
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: N/A

5) Information can be transferred between the DBMS and a ?
  1. Spreadsheet program
  2. Word processor program
  3. Graphics programs
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation:N/A

6) Goals for the design of the logical schema includes ?
  1. Avoiding data inconsistency
  2. Being able to construct queries easily
  3. Being able to access data efficiency
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: N/A

7) A locked file can be ?
  1. Accessed by only one user
  2. Modified by users with the correct password
  3. Is used to hide sensitive information
  4. Both B and C
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: File locking is a mechanism that restricts access to a computer file by allowing only one user or process access at any specific time

8) Versatile report generator can provide ?
  1. Columnar totals
  2. Subtotals
  3. Calculations
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: N/A

9) A trigger is ?
  1. A statement that enables to start any DBMS
  2. A statement that is executed by the user when debugging an application program
  3. A condition the system tests for the validity of the database user
  4. A statement that is executed automatically by the system as a side effect of modification to the database
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: A database trigger is procedural code that is automatically executed in response to certain events on a particular table or view in a database

10)  Manager's salary details are hidden from the employee. This is ?
  1. Conceptual level data hiding
  2. Physical level data hiding
  3. Externel level hiding
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: The external view level is closest to the users. It is concerned with the way the data is viewed by individual users.
Tags : Data base management system multiple choice questions with answers, DBMS MCQs, Objective type questions on DBMS with answers, Objective type questions on ODBMS, Quiz questions on DBMS, DBMS MCQ, Multiple choice questions On DBMS, UGC-NET test preperation, Computer subjects quiz, TET Exams preparations, TET mcq questions
read more...

Objective Type Questions On Data Base Management System - Set 1

Following are the multiple choice questions of data base management system (DBMS) and SQL concepts based on the UGC-NET exams, TET exams and other competitive exams point of view.

1) Related fields in a database are grouped to form ?
  1. Data Fields
  2. Data Record
  3. Menu
  4. Bank
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Related fields in the data base are grouped into the Records. Records are the total of all information of a particular item.
 
2)  Entities having primary key are called ?
  1. Primary Entities
  2. Strong Entities
  3. Weak Entities
  4. Primary Key
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:  Entity having its own primary key is called a strong entity and the entity not having its own primary key is called a weak entity.
3)  In the E-R diagrams, the term cardinality is a synonym for the term ?
  1. Attribute
  2. Degree
  3. Entities
  4. Cartesian
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation:  No Explanation 
4) TRUNCATE statement in SQL is a  ?
  1. DML statement
  2. DDL statement
  3. DCL statement
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:  TRUNCATE statement remove all records from a table, including all spaces allocated for the records are removed.
5) The default date format in SQL is ?
  1. DD-MON-YY
  2. DD-MM-YY
  3. DD-MM-YYY
  4. MM-DD-YY
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: No Explanation 
6) For adding number of hours to a date, which of the following statement is used ?
  1. Date + Number
  2. Date + Number/24
  3. Date + Number of Hours
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: For example we want to add 3hrs to the date then we use the statement : 
                                           DATE + 3/24

7)  Which syntax is the more accurate for creating SYNONYM ?
  1. CREATE [PUBLIC] SYNONYM synonym for object
  2. CREATE SYNONYM synonym for object from table name
  3. CREATE [PUBLIC] SYNONYM synonym for column name
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation:  No Explanation 
8) A data dictionary is a special file that contains ?
  1. the names of all fields in all files
  2. the data types of all fields in all files
  3. the widths of all fields in all files
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer =  D 
Explanation: Refer: http://en.wikipedia.org/wiki/Data_dictionary

9) A command that lets you change one or more fields of  a record is ?
  1. insert
  2. Modify
  3. Look-up
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: No Explanation 
10) In a large DBMS  ?
  1. Each user can see only a small part of the entire database
  2. Each user can access every sub schema
  3. Each sub schema contains every field in the logical schema
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: No Explanation 

Tags : Data base management system multiple choice questions with answers, DBMS MCQs, Objective type questions on DBMS with answers, Objective type questions on ODBMS, Quiz questions on DBMS, DBMS MCQ, Multiple choice questions On DBMS, UGC-NET test preperation, Computer subjects quiz, TET Exams preparations, TET mcq questions
read more...