Showing posts with label Analogy Test. Show all posts
Showing posts with label Analogy Test. Show all posts

MCQ Questions And Answers On Analogy Test - Verbal Reasoning


1) 'Hour' is related to 'Second' in the same way 'Tertiary' is related to ?
  1. Ordinary
  2. Secondary
  3. Primary
  4. Intermediary
  5. None of these 
Show/Hide Answer
Answer = C
2) 'Fire' is related to 'Ashes' in the same way as 'Explosion' is related to ?
  1. Sound
  2. Debris
  3. Explosive
  4. Flame
  5. None of these
Show/Hide Answer
Answer = B
3) 'Parliament' is related to 'Great Britain' in the same way as 'Congress' is related to ?
  1. Japan
  2. India
  3. USA
  4. Netherlands
  5. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C
4) 'Sports' is related to 'Logo' in the same way as 'Nation' is related to ?
  1. Emblem
  2. Animal
  3. Ruler
  4. Anthem
  5. None of these
Show/Hide Answer
Answer = A
5) 'Data Processing' is related to 'Raw Data' in the same way as 'University' is related to ?
  1. Teacher
  2. Building
  3. Students
  4. Principal
  5. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C
6) 'Braille' is related to 'Blindness' in the same way as 'sign' is related to ?
  1. Exceptional
  2. Touch
  3. Deafness
  4. Presentation
  5. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C
7) 'Boat' is related to 'Oar' in the same way as 'Bicycle' is related to?
  1. Road
  2. Wheel
  3. Seat
  4. Paddle
  5. Chair
Show/Hide Answer
Answer = D
8) 'Match' is related to 'Victory' in the same way as 'Examination' is related to ?
  1. Write
  2. Appear
  3. Success
  4. Attempt
  5. Prepare
Show/Hide Answer
Answer = C
9) 'Heart' is related to 'Blood' in the same way as 'Lung' is related to ?
  1. Oxygen
  2. Chest
  3. Purification
  4. Air
  5. Respiration
Show/Hide Answer
Answer = A
10) 'Face' is related to 'Expression' in the same way as 'Hand' is related to ?
  1. Gesture
  2. Work
  3. Handshake
  4. Pointing
  5. Waving
Show/Hide Answer
Answer = A
read more...

Verbal Reasoning MCQ Questions And Answers - Analogy Test

Following are the verbal reasoning multiple choice and objective type questions based on the analogy test. Analogy literally means similarity i.e having similar features.
 
1) 'Bank' is related to 'Money' in the same way 'Transport' is related to ?
  1. Goods
  2. Road
  3. Movement
  4. Traffic
Show/Hide Answer
Answer =A
2) 'Fan' is related to 'Wings' in the same way 'Wheel' is related to ?
  1. Round
  2. Cars
  3. Spokes
  4. Moves
Show/Hide Answer
Answer = C
3)  'Captain' is related to 'Solider' in the same way 'Leader' is related to ?
  1. Chair
  2. Follower
  3. Patient
  4. Medicine
Show/Hide Answer
Answer =B
4) 'Skirmish' is related to 'War' in the same way 'Disease' is related to?
  1. Infection
  2. Epidemic
  3. Patient
  4. Death
Show/Hide Answer
Answer =B
5)  'Tree' is related to 'Root' in the same way 'Smoke' is related to ?
  1. Cigarette
  2. Heat
  3. Wood
  4. Fire
Show/Hide Answer
Answer =D
6) 'Good' is related to 'Bad' in the same way 'Roof' is related to?
  1. Floor
  2. Pillar
  3. Wall
  4. Window
Show/Hide Answer
Answer = A
7)   'Oval' is related to 'Circle' in the same way 'Rectangle' is related to ?
  1. Triangle
  2. Square
  3. Periphery
  4. Pentagon
Show/Hide Answer
Answer =B
8)  'Umpire' is related to 'Match' in the same way 'Judge' is related to ?
  1. Court
  2. Lawyer
  3. Law suit
  4. Judgement
Show/Hide Answer
Answer = C
9)  'Video' is related to 'Cassette' in the same way 'Computer' is related to ?
  1. Reels
  2. Recording
  3. Floppy
  4. All of above
Show/Hide Answer
Answer = C
10)  'Museum' is related to 'Curator' in the same way 'Prison' is related to ?
  1. Warden
  2. Monitor
  3. Manager
  4. Jailor
Show/Hide Answer
Answer = D
read more...