Database Management System Multiple Choice Questions With Answers - Set 2

Following are the multiple choice questions of data base management system (DBMS) and SQL concepts based on the UGC-NET exams, TET exams and other competitive exams point of view.
 

1)  A transparent DBMS  ?
  1. Can not hide sensitive information from users
  2. Keep its logical structure hidden from users
  3. Keeps its physical structure hidden from users
  4. Both B and C
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: It is a kind of database management system which is totally physically invisible to the users , transparency in a distributed DBMS refers to a complete separation of higher level semantics of a system from lower level implementation.the advantage of a fully transparent DBMS is the high level of support it provides for the development of complex applications.

2) Primitive operations common to all record management system include ?
  1. Print
  2. Sort
  3. Look up
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: N/A

3) The master list of an indexed file ?
  1. Is sorted in ascending order
  2. contains only a list of keys and record numbers
  3. has a number assigned to each record
  4. Both B and C
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: An indexed file contains records ordered by a record key. Each record contains a field that contains the record key.
4) A condition that led to the development of database was ?
  1. A demand for more data to support information needs
  2. An increase in the amount of data handled by organizations
  3. The poliferation of data files
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: N/A

5) Information can be transferred between the DBMS and a ?
  1. Spreadsheet program
  2. Word processor program
  3. Graphics programs
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation:N/A

6) Goals for the design of the logical schema includes ?
  1. Avoiding data inconsistency
  2. Being able to construct queries easily
  3. Being able to access data efficiency
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: N/A

7) A locked file can be ?
  1. Accessed by only one user
  2. Modified by users with the correct password
  3. Is used to hide sensitive information
  4. Both B and C
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: File locking is a mechanism that restricts access to a computer file by allowing only one user or process access at any specific time

8) Versatile report generator can provide ?
  1. Columnar totals
  2. Subtotals
  3. Calculations
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: N/A

9) A trigger is ?
  1. A statement that enables to start any DBMS
  2. A statement that is executed by the user when debugging an application program
  3. A condition the system tests for the validity of the database user
  4. A statement that is executed automatically by the system as a side effect of modification to the database
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: A database trigger is procedural code that is automatically executed in response to certain events on a particular table or view in a database

10)  Manager's salary details are hidden from the employee. This is ?
  1. Conceptual level data hiding
  2. Physical level data hiding
  3. Externel level hiding
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: The external view level is closest to the users. It is concerned with the way the data is viewed by individual users.
Tags : Data base management system multiple choice questions with answers, DBMS MCQs, Objective type questions on DBMS with answers, Objective type questions on ODBMS, Quiz questions on DBMS, DBMS MCQ, Multiple choice questions On DBMS, UGC-NET test preperation, Computer subjects quiz, TET Exams preparations, TET mcq questions

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.