Objective Type Questions On Computer Graphics - Set 2

Following are the Multiple Choice Questions On Computer Graphics based on the UGC-NET, TET Exams and other competitive exams.
 


1) Hue of color is related to ?
  1. Luminance
  2. Saturation
  3. Incandescence
  4. Wavelength
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: A hue refers to the gradation of color within the optical spectrum, or visible spectrum, of light. "Hue" may also refer to a particular color within this spectrum, as defined by its dominant wavelength, or the central tendency of its combined wavelengths. For example, a light wave with a central tendency within 565-590 nm will be yellow. 
2) The phenomenon of having a continuous glow of a beam on the screen even after it is removed is called as ?
  1. Fluorescence
  2. Persistence
  3. Phosphorescence
  4. Incandescence
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation

3) The line 2x-y+4=0, if clipped against this window will connect the points ?
  1. (0, 1) and (3, 3)
  2. (0, 1) and (2, 3)
  3. (1, 2) and (4, 2)
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation 
4)Reflection of a point about x-axis, followed by a counter-clockwise rotation of 900 , is equivalent to reflection about the line ?
  1. x = -y
  2. y = - x
  3. x = y
  4. x + y = 1
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
5) The best hidden surface removal method used for complex scenes with more than a few thousand surfaces is ?
  1. depth sorting method
  2. scan line algorithm
  3. depth buffer algorithm
  4. octree method
  5. C and D
Show/Hide Answer
Answer = E 
Explanation: No Explanation 
6) The point at which a set of projected parallel lines appear to coverage is called as a ?
  1. convergence point
  2. vanishing point
  3. point of illusion
  4. point of delusion
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: No Explanation
7) The basic element of a picture in volume graphics is ?
  1. pixel
  2. volsel
  3. voxel
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
8) Let R be the radius of a circle. The angle subtended by an arc of length R at the center of the circle is ?
  1. 1 degree
  2. 1 radian
  3. 45 degree
  4. impossible to determine
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: No Explanation 
9) A bilinear transformation can be simulated by the transformation ?
  1. transformation, rotation and stretching
  2. translation and rotation
  3. rotation, stretching and inversion
  4. rotation, stretching, inversion and translation
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation

10) A circle, if scaled only in one direction becomes a ?
  1. parabola
  2. hyperbola
  3. ellipse
  4. remains a circle
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
Tags : Multiple choice questions on Computer Graphics with answers and explanation, Multiple choice questions on Computer Graphics based on the UGC syllabus with answers, Objective type questions on Computer Graphics with answers, MCQ's on Computer Graphics , UGC-NET computer science preparation questions with answers, MCQ's for UGC-NET exam, Computer Graphics quiz questions for TET exams, Computer Graphics questions for competitive exam

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.

0 comments:

Post a Comment