Showing posts with label One Word. Show all posts
Showing posts with label One Word. Show all posts

Current Affairs July 2013: 30 One Word Question With Answers

30 One Word Questions and Answers on Current affairs and happenings of July 2013. These Current Affairs Questions and Answers will helps you for upcoming Compitetive Exams like UGC NET, SSC, UPSC or various banking awareness examinations.


Q1. At which place Blue Nile and White Nile form a confluence?
Ans. Khartoum,Sudan

Q2. Recently, Ministry of Health and Family Welfare has launched anation wide campaign called “Tears you apart” to raise public awareness on?
Ans. Tobacco consumption

Q3. In which state is the Kuki National Army is active as an insurgent group?
Ans. Manipur

Q4. Recently, the Norwegian Centre for Agriculture & Environment has selected which place for project related to direct sowing of paddy to tide over water scarcity problem?
Ans. Guntur

Q5. Recently, Kharchi Festival kick-started in which state?
Ans. Tripura

Q6. Which date has been fixed as Nelson Mandela International Day?
Ans. July 18

Q7. The International Finance Corporation (IFC) is a private sector funding arm associated with which organisation?
Ans. World Bank

Q8. As per the latest data by World Federation of Exchanges, which stock exchange has regained its position as the World’s largest bourse in terms of volume in equity trade?
Ans. NSE

Q9. Who is the chairman of the forum constituted for exchange of views between industry groups and government on tax related issues?
Ans. Dr Parthasarathi Shome

Q10. Recently, which state government has given its approval for tapping unfermented sap or neera from the coconut?
Ans. Kerala

Q11. As per the latest data (June, 2013), India ranks _____ in terms of number of internet users.
Ans. Third

Q12. World's largest steel maker ArcelorMittal has scrapped its 12 billion dollar steel plant project in__?
Ans. Odisha

Q13. Recently, it was reported in the newspapers that in June 2013, the Inflation was 4.86%, mainly driven by the food articles. This data is based upon?
Ans. Wholesale Price Index

Q14. Who has been awarded with the Commander of the Order of Arts and Letters, the highest cultural award of France?
Ans. Paul Hewson

Q15. According to Buddhist tradition, the fifth Buddha, that is yet to come is__?
Ans. Maitreya

Q16. Recently K. Srikanth defeats Boonsak Ponsana to clinch ____?
Ans. Thailand open Grand Prix title

Q17. RBI Sign first Currency Swap Agreement with Royal Monetary Authority of Bhutan with valid for a period of ___years?
Ans. 3 years

Q18. In India, the insurance cover for bank deposits is provided by which institution?
Ans. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation(DICGC)

Q19. Anna Bhagya’ programme launched in which state?
Ans. Karnataka

Q20. Recently Ireland defeated which team in ICC World Cricket League Championship to qualify for 2015 World Cup?
Ans. Netherlands

Q21. Who has been chosen for the Ireland’s prestigious Tipperary International Peace Prize for 2012?
Ans. Malala Yousafzai

Q22. Recently India signed an Agreement for Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion with respect to the Taxes on Income and on Capital (DTAA)?
Ans. Albania

Q23. Recently H.A.B Parpia passed away. He is a ____?
Ans. Scientist

Q24. Recently who bags Prem Bhatia award for political reporting?
Ans. Shalini Singh, a Deputy Editor with The Hindu

Q25. A committee formed for poverty scale estimates in the country. It was headed by___?
Ans. C Rangarajan

Q26. The Govt. recently formed a committee for examining Common Tax Code for Excise Duty and Service Tax. This committee was headed by____?
Ans. MK Gupta

Q27. Who is the winner of the ATP Chennai Open 2013 title?
Ans. Janko Tipsaveric

Q28. A committee formed for poverty scale estimates in the country. It was headed by___?
Ans. C Rangarajan

Q29. Who is the current chairman of University Grants
Commission (UGC)?
Ans. Ved Prakash

Q30. Name the Indian American entrepreneur who was selected among 18 US President Obama's 18 'Presidential Innovation Fellows' programme?
Ans. Karl Mehta
read more...

Current Affairs Questions With Answers

Q1. What is the current number of members of the Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation (IOR-ARC)?
Ans. 20

Q2. Which place is the venue for 2014 winter Olympics?
Ans. Sochi, Russia

Q3. Recently, who has been appointed as National Security Advisor to the United States President?
Ans. Susan Rice

Q4. Which airline company has been awarded best low-cost airline in West Asia?
Ans. Air Arabia

Q5. Recently, Telecom commission of India approved the enhancement of the Foreign Direct Investment limit in the telecom sector from 74 percent to_____ percent.
Ans. 100

Q6. Father of the Computer Mouse, who passed away recently is_____?
Ans. Douglas Englebart

Q7. Who has been appointed as President of NASSCOM?
Ans. R Chandrashekar

Q8. The National Institute of Virology (NIV) is located in whichof the following place?
Ans. Pune

Q9. Vikas Gowda, who clinched India’s first gold at Asian Meet is associated with which Athletic sports?
Ans. Discus Throw

Q10. Recently, Pakistan Cricket Board imposed a life ban on which Pakistan Cricket Player?
Ans. Danish Kaneria

Q11. Recently, the construction of dam on Blue Nile River triggered the tension between which two countries?
Ans. Ethiopia and Egypt

Q12. The seventh regional Pravasi Bhartiya Divas will be held in____?
Ans. Sydney

Q13. Recently which Islands in India were declared as the World Biosphere Reserve by UNESCO under its MAB (Man and Biosphere) Programme?
Ans. Nicobar Islands

Q14. Who is the head of the expert committee set up by the Union government to evolve a composite index to measure the backwardness of States?
Ans. Raghuram Ranjan

Q15. In which state “Rajaji National Park” is located?
Ans. Uttarakhand

Q16. Who has won the Man Booker International Prize-2013?
Ans. Lydia Davis

Q17. In which state "Indian National Defence University" is coming up?
Ans. Haryana

Q18. Who won Wimbledon women’s singles title for2013?
Ans. Marion Bartoli of France

Q19. Which two countries recently offered political asylum to NSA leaker Edward Snowden?
Ans. Venezuela and Nicaragua

Q20. What the overall poverty incidence in India was during 2010 as declared in the latest data released under the report UN Millennium Development Goals for 2013?
Ans. 33%

Q21. Which famous Buddhist shrine was targetted on 7 July 2013 with a series of low intensity serial blasts?
Ans. Mahabodhi Temple, Bodhgaya, Bihar

Q22. Which Indian girl flipped the coin at the Wimbledon men’s singles final between Andy Murray and Novak Djokovic at Wimbledon on 7 July 2013?
Ans. Pinki Sonkar

Q23. Who was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of IDBI Bank by the Union Govt.?
Ans. M.S. Raghavan

Q24. Who won the German Formula One Grand Prix, final of which was held on 7 July 2013?
Ans. Sebastian Vettel

Q25. Two passengers were killed and 182 injured during the crash of a Korean jetliner while landing in San Francisco International Airport on 6 July 2013. This aircraft belonged to which airline?
Ans. Asiana Airlines
read more...

20 One Word Questions and Answers on Current Affairs Bank Exams

This is SET 5 of One Word Questions With Answers on Current Affairs. We highly recommending these all questions for students those preparing for their Banking Exams, Entrance Tests or Interviews.

Realated Read:

  1. One Word Current Affairs Q & A - Set 1
  2. One Word Current Affairs Q & A - Set 2
  3. One Word Current Affairs Q & A - Set 3
  4. One Word Current Affairs Q & A - Set 4

Q1. Which country has become the winner of FIFA Confederations cup 2013?
Ans. Brazil

Q2. In which year “National Youth Awards” were instituted?
Ans. 1985

Q3. Recently, a team of scientist have created world’s first high-definition 3D model of a complete human brain. What is the name of this human brain?
Ans. Big Brain

Q4. Recently, which country news to allow doctors to use a controversial IVF technique that would lead to creation of babies with three parents?
Ans. Britain

Q5. Which is the India’s first dedicated Navigation satellite launched recently?
Ans. IRNSS-1A

Q6. Cystitis is the infection of which organ?
Ans. Urinary Bladder

Q7. Which IT firm has won a Rs 400-crore technology outsourcing contract from the public sector lender Corporation Bank?
Ans. Hewlett-Packard

Q8. The Omkareshwar project constructed across River Narmada is in which state?
Ans. Madhya Pradesh

Q9. Who has been appointed as Director General of the Corps of Army Air Defence?
Ans. Vijay Kumar Saxena

Q10. Recently, which state has been declared as first “Smoke Free” state in the country?
Ans. Himachal Pradesh

Q11. The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) was established in_____?
Ans. 1949

Q12. Who has been elected as president of Asian Athletic Association’s?
Ans. Dahlan Jumaan Al-Hamad

Q13. Recently, the International Astronomical Union (IAU) officially named the fourth and fifth moonsof Pluto as___?
Ans. Kerberos and Styx

Q14. What is the present ranking of India in the recently released Global Innovation Index-2013?
Ans. 66

Q15. Who has been designated as India’s next Foreign Secretary?
Ans. Sujatha Singh

Q16. Recently, Union cabinet accepted the recommendations of ministerial group on a collegium system to appoint the agency’s director. The proposed collegium system to appoint the CBI director will comprises of ?
Ans. Prime Minister, opposition leader of Loka sabha and Chief Justice of India

Q17. Which organization publishes the “World Investment Report” annually?
Ans. UNCTAD

Q18. Annashree Yojana is a flagship programme of which state?
Ans. Delhi

Q19. Who has been conferred with Dubai Government’s Emirates Woman Award for Business Excellence?
Ans. Vandana Gandhi

Q20. Which country became first country in Asia to order Chemical Castration of Child Rapist?
Ans. South Korea
read more...

One Word Question with Answers on Current Affairs

Important One Word Question with Answers on Current Affairs

One Word Current Affairs Q & A - Set 1
One Word Current Affairs Q & A - Set 2
One Word Current Affairs Q & A - Set 3
One Word Current Affairs Q & A - Set 4


Q1. What is the theme for “Statistics Day-2013”?
Ans. Labour and Employment statistics

Q2. Recently, INS Trikand, the last of the three “Follow on Talwar Class” was commissioned into the India Navy. India had signed a contract to develop INS Trikand with which country?
Ans. Russia

Q3. Which state has launched the “Atal Jyoti” campaign, which aimed at providing 24 hours power supply to rural areas?
Ans. Madhya Pradesh

Q4. Who has been conferred the prestigious “Indian Healthcare Visionary of the Decade” award?
Ans. Dr Mukesh Hariawala

Q5. Recently, which country has been granted the Associate membership of the International Cricket Council?
Ans. Afghanistan

Q6. Which country will host 2016 ICC World T20 cricket cup tournament?
Ans. India

Q7. Which country has become the 28th member of the European Union?
Ans. Croatia

Q8. Recently, which Non-Banking Financial Company (NBFC) got approval from the Reserve Bank of India (RBI) for establishing as well as operating White Label ATMs?
Ans. Muthoot Finance

Q9. Which company recently unveiled the World’s first Firefox operating smartphone?
Ans. Telefonica

Q10. According to latest research findings, juice extracted from which plant leaves helps to cure dengue fever?
Ans. Carica Papaya

Q11. Whats the name of bombs which is being developed by India for its fighter jets, which are expected to be geared up for deployment by the end of year 2014?
Ans. Glide Bombs

Q12. Who has been chosen for the Ireland’s prestigious Tipperary International Peace Prize for 2012?
Ans. Malala Yousafzai

Q13. India in June 2013 offered _______ million Dollars credit to Myanmar for establishing a Special Economic Zone at Sittwe in Myanmar's Buyer's Credit Scheme under National Export Insurance Account?
Ans. 150

Q14. Who has been appointed as new Prime Minister of Palestine, by Mahmoud Abbas on 2 June 2013?
Ans. Rami Hamdallah

Q15. Who became the first woman to be elected to the FIFA Executive Committee (ExCo) for a full term of four years?
Ans. Lydia Nsekera

Q16. Who became the first Indian-American girl from Avon School to get admission in United States Military Academy at West Point?
Ans. Sneha Singh
read more...

Important One Word Questions With Answers on Current Affairs

Important One Word Questions With Answers on Current Affairs

One Word Current Affairs Q & A - Set 1
One Word Current Affairs Q & A - Set 2
One Word Current Affairs Q & A - Set 3

Q1. Dicky Rutnagur, who passed away recently, was a____?
Ans. Sports journalist

Q2. The Kochhar Commission was constituted to probe which incident?
Ans. Bhopal Gas Disaster

Q3. Recently, which state has made possession of Adhaar card is mandatory for teaching and Non teaching staff to draw salaries?
Ans. Maharastra

Q4. Which film has bagged the Best Feature Film award at the third SAARC Film Festival in Colombo?
Ans. Paan Singh Tomar

Q5. Which Nation has became the first European nation to make military service compulsory for women’s?
Ans. Norway

Q6. The United Nations Food and Agriculture organization (FAO) recently conferred its “Jacques Diouf Award” to which organization of India?
Ans. Self Employed Women’s Association (SEWA)

Q7. Mount Etna, one of the world’s most active volcanoes, is located in which country?
Ans. Italy

Q8. Who among the following has written the book “The River of Smoke”?
Ans. Amitav Ghosh

Q9. As of June 2013, which one of the following is the India’s superfast computer?
Ans. iDataPlex

Q10. The drug Bedaquiline, which is recently in news is used to treat which disease?
Ans. Tuberculosis

Q11. Who has been awarded “Simon Bolivar National Award of Journalism 2013?
Ans. Hugo Chavez

Q12. The Rollapadu Great Indian Bustard Bird Sanctuary is located in which state?
Ans. Andhra Pradesh

Q13. Recently, which ancient Jain manuscript has been registered in the UNESCO Heritage documentary?
Ans. Shantinatha Purana

Q14. Who is the author of the book “Ambedkar Speaks (Trilogy)”?
Ans. Narendra Jadhav

Q15. The Union Ministry of Information and Broadcasting constituted a committee to review the rate revision of the newspaper advertisements. Who is the head of this committee?
Ans. J S Mathur

Q16. Which motor vehicle company recently unveiled world’s fastest electric racing car ZEOD RC?
Ans. Nissan

Q17. The Kachin Independence Army is a rebel group active in which country?
Ans. Myanmar

Q18. By defeating which of the following team, India clinched the ICC Champions Trophy 2013?
Ans. England

Q19. Who has been appointed coach of “Australian Cricket Team”?
Ans. Darren Lehmann

Q20. Who is the recipient of India Abroad Publisher’s Special Award for Excellence 2012?
Ans. Amrit Singh

Q21. Which film has won Golden Goblet award for best feature film at the 16th Shanghai International Film Festival?
Ans. The Major

Q22. What is India’s present rank in the Renewable Energy Index?
Ans. 8

Q23. Which state government recently, said that it will offer free pilgrimage to senior citizens?
Ans. Rajasthan

Q24. Who won the men’s singles title of Singapore Open Super series badminton tournament-2013?
Ans. Tommy Sugiarto

Q25. Pakistan government decided to declare which Sikh Shrine as holy city?
Ans. Panja Sahib

Q26. The much debated “Bangaru Thalli” scheme is related to which state?
Ans. Andhra Pradesh

Q27 Who has been elected as President of 68th session of UN General Assembly?
Ans. John W. Ashe

Q28. Which country recently banned Air Conditioners use in Government offices?
Ans. Pakistan

Q29. Recently hill forts of which state were inscribed to UNESCO's World Heritage Site list?
Ans. Rajasthan

Q30. Who has been recently appointed as Cyber Security Chief of India?
Ans. Gulshan Rai
read more...