MCQ Questions And Answers On Computer Arithmetic

Following are the multiple choice questions on computer arithmetic based on the concept of computer memory and storage system.

1) Which memory stores the data permanently ?
  1. Primary memory
  2. Secondary memory
  3. Cache memory
  4. Registers
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: Secondary memory stores the data permanently until we remove it.
2) Which of the following is the cheapest type of memory ?
  1. Secondary memory
  2. Primary memory
  3. Cache memory
  4. ROM
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: Secondary memory is the cheapest form because it can not process the data through the CPU directly. The data must be brought into the primary memory form execution. Therefore secondary memory is the form of slowest memory.
3) Which of the following is auxiliary memory of the computer system ?
  1. ROM
  2. SRAM
  3. Cache memory
  4. Magnetic tape
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation:ROM is the secondary memory which stores the data permanently also known as auxiliary memory.
4) What does IBG stands for ?
  1. Intra byte gaps
  2. Inter block gaps
  3. Inter bit gaps
  4. Intra block gaps
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation:Inter block gaps is the space between the two consecutive physical blocks of memory.
5) On what type of ROM data can be written only once ?
  1. PROM
  2. EPROM
  3. EEPROM
  4. EROM
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation:In Programmable Read Only Memory once the data is written it remains there forever.
6) In optical storage system which medium is used for reading and recording data ?
  1. Laser light
  2. Black light
  3. High energy visible light
  4. Ultraviolet light
Show/Hide Answer
Answer = A  
Explanation: Optical storage system use the laser light to retrieve as well as to record the data.
7) Which is known as solid state memory ?
  1. Parallel serial bus
  2. Universal parallel bus
  3. Universal serial bus
  4. Universal computer bus
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:No Explanation
8) In MO system which of the following temperature is used as a recording medium ?
  1. Room temperature
  2. Curie temperature
  3. Neel temperature
  4. Boiling point temperature
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:Curie temperature is used for recording data in Magneto Optical system. Curie temperature is the temperature at which the material loses its magnetic properties and above this temperature the material becomes paramagnetic.
9) The amount of space available in the computer system for holding the data is called?
  1. Storage space
  2. Storage area
  3. Storage capacity
  4. Storage address
Show/Hide Answer
Answer =  A
Explanation: No Explanation
10) Which of the following is not a type of magnetic storage system ?
  1. Magnetic tape
  2. Floppy disk
  3. Compact disk
  4. Hard disk
Show/Hide Answer
Answer =  C
Explanation: Compact disk is the optical storage system not the magnetic storage system.


Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.

1 comments:

Indian Abacus said...

This is the nice post and this post is really appreciable and informatics.

Abacus Maths

Post a comment