Multiple Choice Questions On Operating System - Set 4

Following are the Multiple choice questions related to the Operating System with the case study of UNIX concepts.
 

1) In UNIX the status of the process may be ?
  1. running
  2. orphan
  3. sleeping
  4. zombie
  5. All of above
Show/Hide Answer
Answer = E 
Explanation:No Explanation

2) Which of the following processes has a PID I ?
  1. Kernel
  2. UNIX
  3. hilt
  4. shell
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:No Explanation

3) The PID of kernel process is ?
  1. undefined
  2. 0
  3. 1
  4. 3
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: No Explanation 
4) Which of the following command is not a cursor movement command ?
  1. n
  2. a
  3. $
  4. j
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:No  Explanation 
5) The Commands used to compare the files is known as ?

  1. comp
  2. du
  3. cmp
  4. ccp
  5. None
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation
6) Which of the following command is used with vi editor to delete a single character ?
  1. z
  2. y
  3. a
  4. x
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation
7) Which command is used with vi editor to move the cursor one row up ?
  1. i
  2. j
  3. h
  4. k
  5. None  of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation 
8) Which command is used with the vi editor to move the cursor to the left ?
  1. i
  2. k
  3. j
  4. h
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation 
9) Which command is used with the vi editor to save file and remain in the editing mode ?
  1. :q
  2. q!
  3. :w
  4. :x
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
10) Which command is used to extract specific columns from the file ?
  1. cat
  2. grep
  3. cut
  4. paste
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation

Tags : Operating system multiple choice questions with answers, Operating system MCQs, Objective type questions on Operating system with answers, Objective type questions on Operating system, Quiz questions on operating system, Operating system MCQ, Multiple choice questions On Operating system, UGC-NET test preperation, Computer subjects quiz

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.

0 comments:

Post a Comment