Multiple Choice Questions On Computer Networks - Set 5

Following are the Multiple choice questions on Computer Networks based on the UGC - NET Syllabus 
 
1) Collection of interconnected networks sometimes called ?
  1. Internet
  2. Wireless network
  3. Mobile Network
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: Internet is not a single network but network of networks.

2) Which of the following is wrong example of network layer ?
  1. X.25 Level 2-ISO
  2. Source Routing and Domain Naming Usenet
  3. Internet Protocol(IP) - ARPANET
  4. X-25 Packet Level Prrotocol (PLP) - ISO
  5. None of these
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: X.25 is an ITU - T standard that specifies an interface between a host system and a packet switching network.
3) Mobile computers and personal digital assistant (PDAs) are the examples of ?
  1. Radio broadcasting
  2. Wireless network
  3. Geosynchronous
  4. LAN
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: Personal Digital Assistant also known as palmtop computers is a mobile device that functions as the personal  information manager, mostly access internet through Wi - Fi or wireless wide area network

4) ATM (Asynchronous Transfer Mode) is fundamentally a....... technology?
  1. Circuit switching
  2. Packet switching
  3. Narrow band
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:ATM is a cell switching and multiplexing technology that combines the features of circuit switching with packet switching. Like X.25 and frame relay ATM defines the interaction between the user equipment and network.

5) Which of the following is a variation of Frequency Division Multiplexing (FDM) ?
  1. Time Division Multiplexing(TDM)
  2. Pulse Code Multiplexing(PCM)
  3. Wavelength Division Multiplexing(WDM)
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:The WDM is commonly applied on the optical carrier while FDM is applied on the radio carrier. Since wavelength and frequency are tied together through a simple directly inverse relationship, the two terms actually describe the same concept.

6) One security method is encryption. But encryption does nothing to keep digital pests and hackers out. To accomplish this goal, we need ?
  1. Router
  2. Bridges
  3. Hubs
  4. Firewalls
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: Main objective of firewall is to control the incoming and outgoing network traffic by analyzing the data packets and determining whether it should be allowed through or not, based on a predetermined rule set.
7) HTTP refers to  ?
  1. Hyper Text Transfer Protocol
  2. Hyper Text Transmission Protocol
  3. Hyper Text Tie Protocol
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation:No explanation

8) Why was the OSI developed ?
  1. Manufacturers disliked the TCP/IP protocol
  2. The rate of data transfer was increasing exponentially
  3. Standards were needed to allow any two systems to communicate
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:OSI was an effort to standardize the networking that was started in 1977

9) Auto dialing allows ?
  1. You to dial up phone numbers by typing them on the keyboard
  2. A personal computer to answer incoming calls without human assistance
  3. Both A and B
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation:Auto dialer is an electronic device or software that automatically dials the telephone numbers.

10) Sending a file from your personal computer's primary memory or disk to another computer is called ?
  1. uploading
  2. hang on
  3. logging on
  4. downloading
  5. None of these
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: Uploading refers to sending data from local system to remote system such as server or client.

Tags: Computer Networks multiple choice questions with answers, Objective type questions on computer networks with answers, networking MCQ's, Computer network mcqs, UGC-NET exam preparation, TET exams preparation, multiple choice questions on computer networks

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.

0 comments:

Post a Comment