UGC NET - English Solved Paper 3 - June 2012 Answer Key

1) In Ben Jonson's Volpone, the animal imagery includes
(a) the fox and the vulture
(b) the fly and the cockroach
(c) the fly, the crow and the raven
(d) the fox, the vulture and the goat

  1. (a) and (b) are correct.
  2. only (d) is correct.
  3. (b) and (d) are correct.
  4. (a) and (c) are correct.
Show Answer
Answer = D.
2) Salman Rushdie's "Imaginary Homelands" is _______.
  1. a discussion of imperialist assumptions.
  2. an essay that propounds an anti-essentialist view of place.
  3. an existential lament on triumphant colonialism.
  4. an orientalist description of his favorite homelands.
Show Answer
Answer = an essay that propounds an anti-essentialist view of place.
3) Identify the incorrect statement below :
(a) BASIC was an experiment initiated by C. K. Ogden and I. A. Richards from 1926 to about 1940.
(b) Expanded, BASIC read : Broadly Ascertained Scientific International Course.
(c) BASIC English was an attempt to reduce the number of essential words to 850.
(d) While keeping to normal constructions, BASIC failed as an experiment because its documents were far too complicated and technical to understand.

  1. (a) & (b)
  2. (b) & (d)
  3. (a) & (c)
  4. (c) & (d)
Show Answer
Answer = (b) & (d)
4) Items in a published book appear in the following order :
  1. Index, Copyright Page, Bibliography, Footnotes
  2. Copyright Page, Bibliography, Index, Footnotes
  3. Copyright Page, Footnotes, Bibliography, Index
  4. Bibliography, Copyright Page, Index, Footnotes
Show Answer
Answer = Copyright Page, Footnotes, Bibliography, Index
5) Match the following :
(I) James Thomson, Oliver Goldsmith, William Cowper, George Crabbe (a) Metaphysical poets
(II) George Herbert, Henry Vaughan, Andrew Marvell, Abraham Cowley, John Donne (b) Transitional Poets
(III) Rupert Brooke, Wilfred Owen, Siegfried Sassoon, Edmund Blunden, Robert Graves. (c) War Poets
(IV) W. H. Davies, Walter de la Mare, John Drinkwater, Rupert Brooke(d) Georgians

    (I) (II) (III) (IV)

  1. (d) (a) (c) (b)
  2. (d) (b) (d) (a)
  3. (b) (a) (c) (d)
  4. (a) (c) (d) (b)
Show Answer
Answer = (b) (a) (c) (d)
6) The following phrases from Shakespeare have become the titles of famous works. Identify the correctly matched group.
(I) Pale Fire(a) Thomas Hardy
(II) The Sound and the Fury (b) Somerset Maugham
(III) Rosencrantz and Guildenstern are Dead (c) William Faulkner
(IV) Under the Greenwood Tree (d) Tom Stoppard
(V) Of Cakes and Ale(e) Vladimir Nabokov

   
(I)(II)(III)(IV)(V)
  1. (e) (d) (c) (a) (b)
  2. (d) (e) (b) (c) (a)
  3. (e) (c) (d) (a) (b)
  4. (c) (d) (b) (e) (a)
Show Answer
Answer = (e) (c) (d) (a) (b)
7) Identify the statement that is NOT TRUE among those that explain �stage directions� in drama.
  1. Stage directions inform readers how to stage, perform or imagine the play.
  2. The place, time of action, design of the set and at times characters� actions or tone of voice are i
  3. Stage directions are often italicized in the text of a play in order to be spoken aloud.
  4. Stage directions may appear at the beginning of a play, before a scene or attached to a line of dial
Show Answer
Answer = Stage directions are often italicized in the text of a play in order to be spoken aloud.
8) The emergence of the concept of �World literature� is associated with :
(a) Friedrich Schiller
(b) Johann Wolfgang von Goethe
(c) Johann Goltfried Herder
(d) Immanuel Kant
  1. (a) & (b)
  2. (c) & (d)
  3. (b) & (c)
  4. (a) & (d)
Show Answer
Answer = (b) & (c)
9) Gunter Grass's Tin Drum is part of a trilogy known as the Danzig trilogy. The other two novels are :
  1. The Flounder and Dog Years
  2. The Rat and Cat and Mouse
  3. Cat and Mouse and Dog Years
  4. Crabwalk and The Rat
Show Answer
Answer = Cat and Mouse and Dog Years
10) The hostess proudly announces that the family can afford a servant and her daughters have nothing to do with the kitchen. Who is the proud mother in this Jane Austen novel ?
  1. Mrs. Morland
  2. Lady Catherine de Burgh
  3. Mrs. Bennet
  4. Mrs. Dashwood
Show Answer
Answer = Mrs. Bennet

For More Questions visit Here -

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.

0 comments:

Post a Comment