Multiple Choice Questions On Data Base Management System - Set 3

Data Base Management System ( DBMS) multiple choice questions and answers are as follows.

1) An unnormalized relation contains values ?
  1. Atomic
  2. Non - Atomic
  3. Classified
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: N/A
2) A relation scheme is said to be in ...... form if the values in the domain of each attribute of the relation are atomic ?
  1. Unnormalized
  2. First Normal
  3. BoyceCODD
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer =  B
Explanation:N/A

3) A second Normal form does not permit ...... dependency between a non prime attribute and the relation key ?
  1. Partial
  2. Multi
  3. Functional
  4. Valued
Show/Hide Answer
Answer =  A
Explanation:N/A

4) A relation scheme is in ..... if it is in the 1NF and if all non prime attributes are fully functionally dependent on the relation key ?
  1. First Normal Form
  2. Second Normal Form
  3. Boyce Codd Normal Form
  4. Fourth Normal Form
Show/Hide Answer
Answer =  D
Explanation:N/A

5) In a Third Normal Form relation, every ......attribute is non - transitively and fully dependent on  the every candidate key ?
  1. Prime
  2. Non Prime
  3. Unique
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:N/A

6)  A generalization of the Boyce Codd Normal form to relation schemes which includes the multivalued dependencies is called ?
  1. Second Normal Form
  2. Third Normal Form
  3. Fourth Normal Form
  4. Fifth Normal Form
Show/Hide Answer
Answer =  D
Explanation:N/A

7) 5 NF is related to ?
  1. Functional dependency
  2. Multivalued dependency
  3. Join dependency
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer =  D
Explanation:N/A

8) Project join Normal form is also referred to as ?
  1. Second Normal Form
  2. Third Normal Form
  3. Fourth Normal Form
  4. Fifth Normal Form
Show/Hide Answer
Answer =  D
Explanation:N/A

9) The compiled form of the definition is known as  ?
  1. Data Dictionary
  2. Directory
  3. System catalog
  4. All of above
Show/Hide Answer
Answer =  B
Explanation:N/A

10) Once a sequence is created, it is documented in the ?
  1. Database
  2. Datatable
  3. Data Dictionary
  4. Data Document
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: N/A

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.