Objective Type Questions On Data Base Management System - Set 1

Following are the multiple choice questions of data base management system (DBMS) and SQL concepts based on the UGC-NET exams, TET exams and other competitive exams point of view.

1) Related fields in a database are grouped to form ?
  1. Data Fields
  2. Data Record
  3. Menu
  4. Bank
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Related fields in the data base are grouped into the Records. Records are the total of all information of a particular item.
 
2)  Entities having primary key are called ?
  1. Primary Entities
  2. Strong Entities
  3. Weak Entities
  4. Primary Key
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:  Entity having its own primary key is called a strong entity and the entity not having its own primary key is called a weak entity.
3)  In the E-R diagrams, the term cardinality is a synonym for the term ?
  1. Attribute
  2. Degree
  3. Entities
  4. Cartesian
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation:  No Explanation 
4) TRUNCATE statement in SQL is a  ?
  1. DML statement
  2. DDL statement
  3. DCL statement
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:  TRUNCATE statement remove all records from a table, including all spaces allocated for the records are removed.
5) The default date format in SQL is ?
  1. DD-MON-YY
  2. DD-MM-YY
  3. DD-MM-YYY
  4. MM-DD-YY
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: No Explanation 
6) For adding number of hours to a date, which of the following statement is used ?
  1. Date + Number
  2. Date + Number/24
  3. Date + Number of Hours
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: For example we want to add 3hrs to the date then we use the statement : 
                                           DATE + 3/24

7)  Which syntax is the more accurate for creating SYNONYM ?
  1. CREATE [PUBLIC] SYNONYM synonym for object
  2. CREATE SYNONYM synonym for object from table name
  3. CREATE [PUBLIC] SYNONYM synonym for column name
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation:  No Explanation 
8) A data dictionary is a special file that contains ?
  1. the names of all fields in all files
  2. the data types of all fields in all files
  3. the widths of all fields in all files
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer =  D 
Explanation: Refer: http://en.wikipedia.org/wiki/Data_dictionary

9) A command that lets you change one or more fields of  a record is ?
  1. insert
  2. Modify
  3. Look-up
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: No Explanation 
10) In a large DBMS  ?
  1. Each user can see only a small part of the entire database
  2. Each user can access every sub schema
  3. Each sub schema contains every field in the logical schema
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: No Explanation 

Tags : Data base management system multiple choice questions with answers, DBMS MCQs, Objective type questions on DBMS with answers, Objective type questions on ODBMS, Quiz questions on DBMS, DBMS MCQ, Multiple choice questions On DBMS, UGC-NET test preperation, Computer subjects quiz, TET Exams preparations, TET mcq questions

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.