Multiple Choice Questions On Computer Graphics - Set 1

Following are the Multiple Choice Questions On Computer Graphics based on the UGC-NET, TET Exams and other competitive exams.

1) If the eccentricity is less than one then the conic is  ?
  1. circle
  2. parabola
  3. ellipse
  4. hyperbola
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: The type of a conic corresponds to its eccentricity, those with eccentricity less than 1 being ellipses, those with eccentricity equal to 1 being parabolas, and those with eccentricity greater than 1 being hyperbolas.
2) Fractals deals with curves that are ?
  1. irregularly irregular
  2. regularly irregular
  3. irregularly regular
  4. regularly regular
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:Fractal curves are  geometric pattern that is repeated at ever smaller scales to produce irregular shapes and surfaces that cannot be represented by classical geometry. Fractals are used especially in computer modeling of irregular patterns and structures in nature. For details refer : http://en.wikipedia.org/wiki/Fractal

3)  The best hidden surface removal algorithm is ?
  1. painters
  2. Depth buffer
  3. Area subdivision
  4. Depends on the application
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation:The Choice of the algorithm depends upon the application.

4) Engineering drawing commonly applies ?
  1. oblique projection
  2. orthographic projection
  3. perspective projection
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:  An engineering drawing, a type of technical drawing, is used to fully and clearly define requirements for engineered items. Orthographic projection is used for such drawings.

5) Back face removal is an example of ?
  1. object space method
  2. image space method
  3. combination of both
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: A simple object space algorithm is Back-Face removal (or back face cull) where no faces on the back of the object are displayed.



6) A raster color display processor supports a resolution of 1024 x 800 with upto 16 million colors simultaneously displayable. What will be the approximate size of frame buffer used in the display processor ?
  1. 1.2 x 106
  2. 2.4 x 106
  3. 16 x 106
  4. 105
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: No Explanation 
7) Which of the following device has a relative origin ?
  1. Joystick
  2. Track ball
  3. Mouse
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:No explanation

8) In a clipping algorithm of Cohen & Sutherland using region codes, a line is already clipped if the ?
  1. codes of the end point are same
  2. logical AND of the end point code is not 0000
  3. logical OR of the end points code is 0000
  4. logical AND of the end point code is 0000
  5. A and B
Show/Hide Answer
Answer = E 
Explanation: No Explanation

9) The subcategories of orthographic projection are ?
  1. cavalier, cabinet, isometric
  2. cavalier, cabinet
  3. isometric, dimetric, trimetric
  4. isometric, cavalier, trimetric
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
10) The refresh rate below which a picture flickers is ?
  1. 25
  2. 30
  3. 35
  4. 60
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: No Explanation 
Tags : Multiple choice questions on Computer Graphics with answers and explanation, Multiple choice questions on Computer Graphics based on the UGC syllabus with answers, Objective type questions on Computer Graphics with answers, MCQ's on Computer Graphics , UGC-NET computer science preparation questions with answers, MCQ's for UGC-NET exam, Computer Graphics quiz questions for TET exams, Computer Graphics questions for competitive exams

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.

0 comments:

Post a Comment